Veracity – prenatalni test kojem trudnice vjeruju

1-1

Kada nismo više odgovorni samo za sopstveni život, zdravlje i sigurnost – počinjemo i dodatno da preispitujemo svoje odluke. Osjećaj pojačane odgovornosti i brige, sigurno će vam potvrditi brojni roditelji. Odluke, ponekad čak i nesvjesno, donosimo imajući na umu dobrobit onih do kojih nam je stalo, a koji sasvim zavise od nas. Kada osjetimo takvu odgovornost na svojim plećima, razumljivo je da ćemo svakoj akciji pristupiti sa dodatnim oprezom.

Saznanje da će postati roditelj, većini donosi uzbuđenje i neopisivu radost. Međutim, emocije su retko kada jednodimenzionalne, pa uskoro osjećamo pojačanu brigu i blagu anksioznost. Povjerenje je sada mnogo teže pokloniti, posebno ako se tiče zdravlja djeteta. Ipak, i u najranijim danima trudnoće, briga o djetetu se mora podijeliti sa ljekarima i stručnjacima. Što trudnoća dalje odmiče, roditelje muči sve više pitanja, a test koji pokazuje stanje i razvoj ploda, priželjkuje se već u prvim sedmicama trudnoće. Tek kada na pregledima dobiju informaciju da je zaista sve u redu, roditelji konačno mogu odahnuti.

Šta je zapravo VERACITY test?

VERACITY je prenatalni test najnovije generacije, koji omogućava rano otkrivanje trizomija, aneuplodija polnih hromozoma, mikrodelecija i pola djeteta.

U pitanju je prenatalni test za rano otkrivanje autozomnih aneuplodija – trizomija 21, 18 i 13. Roditelj nikada ne želi da čuje da sa njegovim djetetom nešto nije u redu. Zdravlje i sigurnost djeteta uvijek su na prvom mjestu, te se nekada i lične potrebe roditelja podređuju djetetovim. Teško je prihvatiti informaciju da dijete koje još nije ni prvi put udahnulo, već trpi određene razvojne probleme. Međutim, sem što može potvrditi postojanje hromozomskih aberacija, prenatalno testiranje može i otkloniti sve sumnje, otkloniti roditeljsku anksioznost i omogućiti im da opušteno i ushićeno očekuju svoju bebu. U slučaju da se otkrije vjerovatnoća postojanja anomalija, roditelji i stručnjaci će u ranoj trudnoći biti upoznati sa stanjem ploda i mogućim opcijama. Rano saznavanje važnih vijesti, čak i ako nisu one kojima smo se nadali, dozvoliće nam da se prilagodimo, pripremimo i pregrupišemo, te da donesemo važne odluke.

VERACITY test daje i mogućnost detekcije fetalne aneuplodije polnih hromozoma. Ovakve genetske bolesti nastaju kao rezultat prisustva ili odsustva polnog hromozoma. Testiranje ovog tipa je specifično i dostupno je samo za trudnoće sa jednim djetetom. Rezultati testa mogu ukazivati na postojanje Tarnerovog ili trostrukog X sindroma kod djevojčica, odnosno Klinefelterovog ili Džejkobsovog sindroma kod dječaka. Budući da testiranje otkriva postojanje sindroma koji su karakteristični za određeni pol, jasno je da VERACITY test nudi i opciju otkrivanja pola djeteta. Mada je većini roditelja važno samo da dijete bude živo i zdravo, otkrivanje pola djeteta dozvoljava roditeljima i porodici da se lakše povežu sa bebom na višem nivou, čak i dok je i dalje u stomaku. Starija braća i sestre mogu odmah zamisliti novog druga za igru, sestru koju će čuvati i braniti, ili brata koga će naučiti sve svoje trikove. Spisak potencijalnih imena postaje kraći, a beba polako gradi svoj identitet.

Ono što VERACITY test izdvaja od drugih prenatalnih testova, jeste i mogućnost detekcija mikrodelecija i to čak i za blizanačke trudnoće. Mikrodelecije podrazumijevaju nedostatak dijela određenog hromozoma, što dalje može uticati na razvoj ploda. Moguće je rano otkrivanje čak i rijetkih mikrodelecija, kao što je Volf Hirshornov sindrom (učestalost 1:50000). Budući roditelji tako mogu dobiti vrijednu informaciju, a daljom konsultacijom mogu utvrditi i šta to tačno znači za njihovo nerođeno dijete.

Zašto VERACITY test?

Prije revolucionarnog razvoja prenatalnog testiranja, jedini način za rano otkrivanje genetskih poremećaja bio je ultrazvučni pregled ili upotreba invazivnih metoda (amniocinteza ili uzorkovanje horionskih čupica). Niska preciznost dobijenih rezultata, kao i povećan rizik od pobačaja, navodili su buduće majke da ovakve preglede posmatraju kao posljednje opcije. Zahvaljujući sofisticiranim testovima, poput VERACITY testa, povratili smo povjerenje trudnica i omogućili im bezbrižnu trudnoću.

Krupni medicinski izrazi, sindromi čije se ime teško izgovara i bezbroj simptoma, izazvaće strah kod svakog roditelja, bez obzira na to koliko se prethodno informisao. Ono što VERACITY test omogućava budućim roditeljima, jeste prilika da se konačno opuste, uživaju u trudnoći, bez strijepnje, bez brige.

Da rezimiramo…

Riječ je o prenatalnom testu koji je bezbjedan, precizan, neinvazivan i rezultati se dobijaju veoma brzo. Testiranje se vrši analizom malog uzorka majčine krvi, što znači da je potpuno bezbjedan kako za majku, tako i za bebu. Sa preciznošću od 99,9%, testiranje se može izvršiti već od 10. sedmice trudnoće, a rezultati stižu u roku od 4-7 dana. Upravo zahvaljujući ovim osobinama, VERACITY prenatalni test je zadobio povjerenje velikog broja budućih majki. Dodatno povjerenje ulivaju i tri kliničke studije validacije, koje potvrđuju specifičnost i senzitivnost testa. Zahvaljujući brzoj, jednostavnoj, bezbjednoj i bezbolnoj proceduri, uz minimalan rizik od lažno pozitivnih rezultata, VERACITY test je u rekordnom roku postao pravi saveznik budućih roditelja.

Kada osjećate posebnu odgovornost, kada posebno pazite kome ćete pokloniti svoje povjerenje, dozvolite da VERACITY test otkloni sve vaše sumnje i uvede vas u svijet bezbrižnog roditeljstva.