Zašto SEQUENTIA by Premium Genetics?

SEQUENTIA® je rezultat našeg kontinuiranog nastojanja da budemo na čelu prenatalne genetike. Naša paleta SEQUENTIA® prenatalnog testa pruža širok spektar analiza koje nude potpune i detaljne informacije o genetskom zdravlju Vaše bebe. Kroz unapređenu ponudu, sada smo u mogućnosti da pružimo analize koje do sada nisu bile dostupne u našem portfoliju.

SEQUENTIA® testom moguće je analizirati trizomije svih hromozoma, aneuploidije polnih hromozoma, delecije i duplikacije, i najveći broj mikrodelecionih sindroma.

U našoj proširenoj ponudi, dodatno nudimo mogućnost temeljne analize za nasljedne i nenasljedne bolesti, analizirajući ih direktno na plodu, za razliku od ostalih testova koji analiziraju roditelje kao nosioce mutacija. Ovim testovima pružamo Vam najpotpuniji skup informacija kako biste mogli da donesete najbolje odluke za zdravlje Vašeg djeteta. Zato je SEQUENTIA® trodimenzionalni prenatalni test!

Osiguravajući vrhunsku genetsku analizu, SEQUENTIA® test nudi najviši nivo preciznosti i pouzdanosti. Naš cilj je da Vam omogućimo donošenje najpouzdanijih odluka za vašu bezbrižnu trudnoću.

Zašto je Premium Genetics
najbolji izbor za vas?
seq-ikonice-02

Prvi smo ponudili analizu monogenskih bolesti uz NIPT u Crnoj Gori i Srbiji još 2018. godine, te imamo i najveće iskustvo sa specifičnim genetskim analizama na ovom tržištu

seq-ikonice-03

Nudimo svim trudnicama besplatne konsultacije sa našim genetičarkama, kako biste bili sigurni u izbor i opciju testa.

seq-ikonice-01

Uz svaku opciju Sequentia® NIPT možete dodatno uraditi analizu na SMA, ali i bilo koju specifičnu monogensku bolest na zahtjev.

seq-ikonice-04

3D opcija testa predstavlja revoluciju, jer analizira nasljedne i nenasljedne bolesti direktno na bebinom DNK.

seq-ikonice-05

Imamo najveću paletu genetskih testova prilagođenu individualnim potrebama.

SMA (spinalna mišićna atrofija)
Uz svaki panel je moguće uraditi analizu na SMA po cijeni od 199€
za oba roditelja ili za jednog roditelja po cijeni od 125€.
Kako se radi SEQUENTIA test?
seq-kako-se-izvodi-03

Procedura za izvođenje SEQUENTIA® neinvazivnog prenatalnog testa je veoma jednostavna. Pozovite naš stručni tim putem telefona 069 083 000, kako biste dobili više informacija i zakazali uzorkovanje u Vama najbližoj laboratoriji.

seq-kako-se-izvodi-02

Set za uzorkovanje će Vas čekati spreman u laboratoriji, gdje će stručno osoblje prikupiti dovoljnu količinu venske krvi majke. Ukoliko se opredijelite za opciju koja uključuje nasljedne bolesti, u laboratoriji će se dodatno uzeti i uzorak bukalnog brisa biološkog oca bebe, odnosno uzorak venske krvi u dodatnoj epruveti.

seq-kako-se-izvodi-01

Nakon završenog uzorkovanja, Premium Genetics zakazuje kurirsku službu, koja preuzima Vaš uzorak. DHL je dalje zadužen za transport uzorka u laboratoriju. Uzorak u laboratoriju stiže najčešće u roku od 24 sata, u specijalnom setu sa kriogelom, koji garantuje stabilnost uzorka.

seq-kako-se-izvodi-04

Rezultati se očekuju od 7 do 10 radnih dana od momenta uzorkovanja. Rezultati se, u dogovoru sa Vama i Vašim ginekologom, šalju putem mejla ili pošte, a na raspolaganju Vam je i genetsko savjetovalište Premium Genetics-a, koje čine najeminentniji stručnjaci.

Šta je Rh faktor?

Rh test je neinvazivni prenatalni test koji analizom fetalne DNK izolovane iz krvi majke, određuje fetalni Rh(D) faktor. Test je moguće uraditi samo u trudnoćama gdje je majka nosilac Rh(D) negativnog, a partner Rh(D) pozitivnog antigena. Neinvazivni test za rano određivanje fetalnog Rh(D) faktora, koristeći slobodnoćelijsku DNK fetusa u majčinoj krvi je vjerodostojan i koristan test, i postao je rutina u vođenju trudnoće u slučaju Rh inkompatibilije. Test pomaže u detekciji trudnoća koje nose rizik od hemolitičke bolesti fetusa i novorođenčeta i smanjuje korišćenje anti-D profilakse u slučajevima gdje je fetus Rh(D) negativan kao majka.
Zašto je važno uraditi SMA panel?
SMA genetski test budućim roditeljima omogućava da utvrde da li su nosioci mutacije na genu za SMA i da li postoji rizik za prenošenje mutacije ili oboljenja na potomstvo. Spinalna mišićna atrofija je rijetka, ali vrlo teška i progresivna neuromišićna bolest i vodeći je genetski uzrok smrtnosti djece u najranijem uzrastu. Smatra se da je jedna od 50 osoba nosilac mutacije na genu za SMA. Nosioci mutiranih gena nemaju oboljenje, čak ni ne znaju da posjeduju mutirani gen, ali mogu svom potomstvu prenijeti mutaciju koja dovodi do SMA.
Ovim panelom pokrivene su sve regije od interesa za SMA. U zemljama gdje testiranje na SMA još uvijek nije dio nacionalnog programa neonatalnog skrininga, kao što je slučaj sa našom zemljom, roditeljima su dostupni testovi za tzv. skrining nosioca genetskih mutacija, koji se mogu uraditi prije začeća, tokom trudnoće ili po rođenju djeteta.
Šta su De Novo mutacije?
De novo promjene na genima su mutacije koje se mogu pojaviti prvi put kod fetusa. Blagovremeno otkrivanje de novo mutacija je značajno jer ne mogu biti otkrivene skriningom prije začeća (jer nisu prisutne kod roditelja), a osim toga često nemaju jasne ultrazvučne markere. Mogu da se jave u trudnoći, bez obzira na godine trudnice, a povezane su sa godinama oca (starost preko 40. godine).
seq-svuda-dostupni-01
seq-svuda-dostupni-02

Mreža laboratorija napravljena kako bismo Vam
bili dostupni gdje god da se nalazite.