Tajna je u genima:

koja terapija vam tačno odgovara i kako da izbjegnete nus pojave ljekova?

geni.png

Geni su najviše odgovorni za to kako ćemo reagovati na ljekove

Danas se sve veća pažnja poklanja uticaju genetskog koda na primjenu terapije. Naime, ustanovljeno je da genetički faktori utiču i do 95% na način reakcije vašeg organizma na ljekove.

Personalizovano.png

Budućnost medicine je u personalizovanoj terapiji

Zahvaljujući nauci kao što je farmakogenetika možemo da proučavamo uticaj naših gena tj. genetskih polimorfizama na terapijski odgovor određenog lijeka. Time postižemo individualan pristup, odnosno personalizovanu terapiju koja predstavlja osnovni cilj moderne medicine.

Licna-karta-lekova.png

Sveobuhvatni farmakogenetički test: vaša lična karta ljekova

Premium Genetics farmakogenetički test pruža analizu na više od 70 genetičkih varijacija. Dobijate odgovor kako vaš organizam metaboliše određene ljekove, da li je potrebno mijenjati standardnu dozu lijeka i hoće li određeni lijek izazvati nuspojave.

Kako se izvode farmakogenetički testovi?

Sam test se sprovodi brisom usne šupljine, a rezultati testiranja su dostupni u periodu od 3-4 nedjelje.

Farmakogenetički test pomaže Vama i Vašem ljekaru precizno i najefikasnije propisivanje ljekova, pri čemu se ne gubi dragoceno vrijeme „u pogađanju“ lijeka za postizanje terapijskog odgovora, izbjegava se mogućnost poddoziranja i/ili predoziranja, kao i pojava neželjenih nuspojava i neželjenih interakcija između nekoliko ljekova.

Šta možete da uradite?

Kako biste postigli maksimalni terapijski uspjeh, uz istovremeno izbjegavanje neželjenih efekata propisane terapije – neophodno je da uradite farmakogenetički test.

Farmakogenetički test je namijenjen:

Individualizovana terapija = bolji terapijski odgovor = ušteda vremena = izbjegavanje nus pojava

Cilj farmakogenetike je personalizovana terapija, u okviru koje bi se mogao propisati najefikasniji lijek u adekvatnoj dozi za pojedinačnog pacijenta. Budite slobodni da kontaktirate naš stručan tim putem telefona 069 083 000  radi zakazivanja testa u gradovima širom Crne Gore.

Osnovni uzrok različitog reagovanja pacijenata na isti lijek su genetičke varijacije (pojedinačni nukleotidni polimorfizmi) u genima zaduženim za sintezu enzima koji učestvuju u procesu apsorpcije, distribucije, metabolizma i eliminacije ljekova.

Test podrazumijeva analizu velikog broja gena koji učestvuju u sintezi, odnosno u proizvodnji enzima za metabolizam ljekova. Ako se neki lijek ne metaboliše određenim enzimom, svi ljekovi koji se ne metabolišu tim enzimom se isključuju.

Farmakogenetičko testiranje je univerzalno za mnoge ljekove i dovoljno je sprovesti ga samo jednom. On će dati odgovore, kako u trenutnom rješavanju određenog zdravstvenog problema, tako i kod eventualne pojave nekih drugih zdravstvenih problema u budućnosti.

Testom je obuhvaćeno preko 2000 ljekova, koji se koriste u liječenju brojnih medicinskih stanja (dislipidemije, šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, aritmije, problemi zgrušavanja krvi, bakterijske i gljivične infekcije, migrene, epilepsije, anksioznosti, depresije, psihoze…).

Aktuelne smjernice u kliničkoj praksi savjetuju farmakogenetičko testiranje i ciljanu terapiju posebno kod pacijenata na antikoagulatnoj terapiji (ljekovi protiv zgrušavanja krvi), terapiji antidepresivima (ljekovi protiv depresije), antiepilepticima (ljekovi protiv epilepsije), analgeticima (ljekovi protiv bolova), antihipertenzivima (ljekovi za povišen krvni pritisak), antidijabeticima, antibioticima, kao i kod primjene imunosupresivne i druge kompleksne terapije.

Farmakogenetički test omogućava vašem ljekaru precizno i najefikasnije propisivanje ljekova. Pri tome se postiže ušteda vremena „u pogađanju“ lijeka za postizanje maksimalnog terapijskog odgovora, izbjegava se mogućnost poddoziranja i/ili predoziranja, kao i pojava neželjenih nuspojava i neželjenih interakcija između nekoliko ljekova.

Zakažite konsultacije