ČUDO NAUKE DOSTUPNO U CRNOJ GORI: REVOLUCIONARNI PRENATALNI TEST KOJI ANALIZIRA I 50 MONOGENETSKIH BOLESTI

EVOLUCIONARNI PRENATALNI TEST

Kompanija Premium Genetics iz Novog Sada je na tržište Crne Gore donijela neinvazivni prenatalni test najnovije generacije – Premium Genetics prenatalni test, a u septembru je predstavila i Premium Genetics monogenske – najobuhvatniji neinvazivni prenatalni test na svijetu, koji pored analize aneuploidija i mikrodelecija, nudi i prenatalnu analizu na 50 monogenetskih bolesti, jedini na svjetskom tržištu

klijent1
premiumgenetics-logo

Neinvazivni prenatalni testovi su već nekoliko godina prisutni na tržištu i sve više trudnica se odlučuje da na ovaj način provjeri genetsko zdravlje svoje bebe. Ova skrining metoda u potpunosti zamjenjuje invazivne procedure poput amniocenteze, i veoma pouzdano daje odgovore na pitanja koja muče sve buduće majke. Iako su se neinvazivni prenatalni testovi ranije preporučivali samo trudnicama starijim od 35 godine, u zadnje vrijeme se savjetuju apsolutno svim budućim majkama. Statistički podaci govore da su veći procenat djece sa Daunovim sindromom rodile upravo trudnice mlađe od 35 godina. S obzirom na rizike koje nosi amniocenteza, neinvazivni prenatalni testovi dobijaju sve veće povjerenje trudnica, bez obzira na još uvijek relativno visoke cijene.

Renomirana kompanija Premium Genetics je, posle Premium Genetics prenatalnog testa 3. generacije, predstavila i revolucionarni jedinstveni test Premium Genetics monogenske.

  • Premium Genetics monogenske je najobuhvatniji prenatalni test, zaista jedinstven na svjetskom tržištu. Ovo je prenatalni test koji paralelno iz uzorka majčine venske krvi i bukalnog brisa biološkog oca bebe analizira 8 aneuploidija, 4 mikrodeleciona sindroma, detektuje pol bebe i vrši analizu na 50 monogenskih metaboličkih bolesti – od cistične fibroze, beta talasemije, srpaste anemije, policistične bolesti bubrega, kongenitalnih anomalija, bolesti povezanih sa odstupanjem u razvoju, do bolesti povezanih sa gubitkom vida i sluha. Ovo je veoma važna vijest, jer ne postoji ni jedan drugi prenatalni test, niti ultrazvučni ili biohemijski markeri, kojima doktor može da utvrdi postojanje jedne od ovih 50 monogenskih bolesti. Kumulativni rizik na neko od genetskih stanja koje analizira Premium Genetics monogenske je 1:100, te se ovaj test preporučuje zaista svakoj trudnici – kažu u kompaniji Premium Genetics.

Klinička studija je pokazala da je preciznost testa Premium Genetics monogenske više od 99%, te se može smatrati najpouzdanijim skrining testom na tržištu. U slučaju da Premium Genetics monogenske test bude pozitivan na bilo koje od genetskih stanja, kompanija Premium Genetics obezbjeđuje besplatnu amniocentezu, kako bi se potvrdio nalaz skrining testa.

Izvor: Premium Genetics